Bridge Theatre, London, UK

about

The Bridge, London’s first new commercial theatre of scale to be built for 80 years, occupies an extraordinary site between City Hall and Tower Bridge, with its lobby looking out over the river to the Tower of London. Completed in just over 2 years from inception, using leading edge prefabrication techniques, the 935-seat flexible auditorium is a collaboration between architects Haworth Tompkins, specialist engineering manufacturer TAIT and the client, London Theatre Company.

The design aims to provide maximum adaptability of format without losing the intimacy and density associated with the best historic theatre spaces.

our role

In the role of Project Director, Plann managed the design and construction on behalf of the client as well as offering Project Management and Theatre Consultancy services. The project posed considerable challenges due to the tight existing concrete shell & core demise, the need to liaise closely with the landlord Berkeley Homes, the strict acoustic requirements and the innovative nature of the auditorium design and construction methods. The design and construction programme was also relatively short, requiring very close collaboration between the design team, main contractor Rise Contracts, TAIT and London Theatre Company.

client

London Theatre Company

plann services

Project Director, Jack Tilbury
Project Manager, Jeremy Bragg
Technical Designer, Jason Barnes
Project Coordinator, Julia Daly

design team

Haworth Tompkins
Momentum Engineering
Skelly & Couch
Gillieron Scott Acoustics
Acoustics
Trenton Fire
Bristow Johnson

contractors

Rise Contracts
TAIT

project info

completed 2017
seating capacity, 935

awards

Theatre Building of the Year 2018
The Stage

RIBA London Award 2018
RIBA

RICS Design Through Innovation Award 2018
RICS

photography

Philip Vile

‘London's first commercial theatre of scale for 80 years, accomplished by a collaboration of experts and innovators who inventively resolved obstacles to produce a successful, intimate venue’
RIBA

behind the scenes

back to project list